Българските билки и тяхната сила
Кои са традиционните български билки, които се ползват от векове по нашата земя и каква е тяхната сила?
През летните месеци българската земя и градини са обсипани с дъхави билки и подправки. Има вярване, че билките са берат на Еньовден и тогава имат най-голяма сила. Истината е че билките винаги имат сила и носят в тях кулинарно, лечебно и благовонно значение. Лятото е подходящо да се заредим с билки и да напълним живата си лечебница за зимата, когато тях ги няма.
‼️Много важно правило при брането на билките е да ги прекъсваме от стъблото без да ги дърпаме от корена и да ги унищожаваме. Много е удобно с ножичка, така се режат стъблата и коренът остава.
Българските наименования на билките често показват каква е силата на билката.
🔆Девисил-де ви е силата. 🔆Босилек-божията сила лекува.
🔆Живовляк – дава живот. 🔆Кантарион – кантар, създава баланс.
🔆Сминдух – с мен дух.
Кои са традиционните български билки, които се ползват от векове по нашата земя и каква е тяхната сила?
🏵️Чубрица – тя е кралицата на българското културно наследство. Ползва се като подправка, но има и лечебни свойства. Чубрицата има многобройни свойствакато подобряване на стомашно-чревната функция, укрепване на имунната система и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Помощник е при гадене и повръщане.
🏵️Джоджен – не минават без него боба, супите и оризът. Вкусът му е дълбок и силен, но много приятен и засищащ. Растенията като мента и джоджен се използват в традиционната медицина от векове. Те са най-популярни за облекчаване на стомашен дискомфорт. Джодженът има антимикробни ефекти, облекчава болката при някой заболявания, например остеоартрит.
🏵️Девесил – любимецът на боба, рибата и морските дарове. Девесилът е забележителна билка. Тъй като е богат на хранителни вещества и може да се яде и пресен, допринася за по-добър имунитет, както и за укрепване на тялото.
🏵️Босилек – има широка употреба в кулинарията, за ритуални цели, чайове. Наричат го още „царската билка”. Билката е много известна с успокояващото си въздействие върху стомашно-чревния тракт и нервната система, като успешно намалява хормона на стреса и успокоява състояния на язва, гастрит, болки в стомаха или газове.
🏵️Мащерка – придава аромат и дълбочина на ястия и маринати. Нарича се още „бабина душица”. Отварите и настойките с мащерка имат противовъзпалително, противомикробно, укрепващо и успокоително действие. Прилагат се при различни възпалителни заболявания на дихателната система, ставите, при болести на храносмилателния тракт, нервната система, кожни заболявания и при паразити в храносмилателната система.
🏵️Маточина – има приятен, мек аромат и успокояващо въздействие. Ползва се за чайове и десерти.
Изброените билки могат да се отглеждат във всяка градина и на всяка тераса. Някой от тях са и диворастящи и могат да се открият по планини, гори и поля- чубрицата, мащерката, див риган.
Билките могат да се изсушат лесно в подходящи условия и да се съхранят за зимата. Важно е помещението, в което се изсушават да е сухо. А нашите баби, връзваха снопче с билки и ги сушеха на тавана, на мазето или навеса.
Нещо много ароматно и дъхащо на спомени е българската шарена сол. В нейния състав влизат основно чубрицата и сминдухът. Защо ли точно те? Нашите предци винаги са имали на масата за хранене дървена солничка с две купички, в едната е имало обикновена сол, а в другата шарена сол. Солта пречиства пространството, а сминдухът в шарената сол го зарежда – с мен да е духът!
Красиво Карлово е независима медия.
Присъединете съм към нашите общности, подавайте сигнали и информация чрез нашите канали оттук.
Коментари