Сезонът се сменя, храната също
Една от причините българинът да е устойчив във вековете е неговата способност да пригоди тялото си към четирите сезона и да го преобрази
Вече се усеща прохладата в утрините и вечерите. Есента бавно, но сигурно провира своите нишки в земята. С промяната на сезона се променят и нуждите на телата ни.
Температурата навън се понижава и в нашите тела настъпят малки, но съществени промени, свързани с храненето и нуждите.
Увеличава се потребността от консумация на протеин и качествени мазнини. Тези хранителни вещества ни служат като гориво, което създава усещане за топлина в тялото и ни пазят от изтощение.
Храни, богати на протеин – месо, риба, яйца.
Качествени мазнини– зехтин, масло, гхи, авокадо, кокосово масло, сурови ядки и семена.
Кои са сезонните храни, които е добре да присъстват на трапезата, през настъпващата есен? Това се кореноплодните - моркови, цвекло, целина, сладък картоф. Цветните есенни зеленчуци-червени и зелени чушки, зеле, чесън, лук. Есенните плодове: смокини, нар, праскови, грозде.
Периодът е подходящ за изграждане на нови навици:
🔆започване на деня с чаша топла води, в която е поставено кристалче морски сол. Солта спомага на тялото да задвижи метаболитните процеси и активира хидратацията.
🔆сутрешно дълбоко дишане и гимнастика за разтягане на мускулите и фасциити. Есента е последвана от зимата, когато сме по-затворени и имаме по-ограничени движения. Затова да започнем да подготвяме тялото за зимата и да го направим здраво и силно.
🔆да се стои на слънце и да се събира витамин D, който укрепва имунитета е полезно и важно, докато още слънцето е силно. Може да се приготви пробиотик от червено цвекло и да се укрепи храносмилателната система, която пряко отговоря за здравето и имунитета.
🔆включи в приятните есенни вечери топли чайчета с аромат на есенни билки и плодове - риган, жълт кантарион, арония. Маточината ще спомогне за стабилен сън и по-ранно заспиване, за да се пригоди тялото към по-ранния залез на слънцето.
🔆направете си ферментирали храни - корнишони, моркови, чушки с билки. Стават бързо и хранят тялото с полезни киселини и ензими, които подобряват храносмилането.
Една от причините българинът да е устойчив във вековете е неговата способност да пригоди тялото си към четирите сезона и да го преобрази. Това е смяна, която приемаме за естествена, но тя е свързана с множество промени, които е добре да бъдат съзнателни.
Рецепта за домашен пробиотик от червено цвекло:
Необходими съставки:
– 1 голяма глава червено цвекло (твърда, около 400–500 г, обелена)
– 2 литра филтрирана или изворна вода
– 1 с.л. морска сол
– Голям буркан с вместимост 2 литра
Начин на приготвяне:
Нарежете обеленото цвекло на кубчета и го сложете в буркана. Добавете солта и долейте с вода, като оставите 2–3 см свободно място отгоре. Покрийте с марля. Оставете на стайна температура (20–22°C) за 4–7 дни. Опитвайте – вкусът трябва да е резлив, не солен. Всеки ден разбърквайте, сутрин и вечер. Когато е готов, приберете в хладилника.
Не трябва да има около него храна като плодове и зеленчуци. Не трябва да бъде на пряка слънчева светлина.
Прием: 50–100 мл дневно преди хранене. Подходящо е и за деца!
Рецепта- Емилия Белчева
Красиво Карлово е независима медия.
Присъединете съм към нашите общности, подавайте сигнали и информация чрез нашите канали оттук.
Коментари